HTTP

HTTP is het protocol dat wordt gebruikt voor het bekijken van en interacteren met webpagina's. Het is het standaard controleregel type wanneer u een nieuwe controleregel toevoegt, u kiest dit type wanneer u een normale webpagina wilt controleren. Om dit in te stellen heeft u alleen de URL van de pagina die u wilt monitoren nodig.

Als de controleregel wordt uitgevoerd, contacteren we het web adres, kijken we of er netwerk en HTTP-fouten voorkomen, en downloaden we de inhoud van de webpagina. Houdt u er rekening mee dat dit controleregel type alleen de HTML-inhoud van de pagina downloadt: het bevat geen afbeeldingen, scripts of andere elementen die deel uitmaken van de pagina. Als u op zoek bent naar de volledige inhoud van een pagina controleren, kunt u overwegen om een Volledige Pagina Check in te stellen.

In aanvulling op deze basis controles, kunnen wij optioneel controleren:

• Laadtijden: Wanneer u tijdslimieten instelt, zullen we controleren of de totale hoeveelheid tijd die het duurt om de webpagina te laden binnen deze limiet blijft. Met andere woorden: we kunnen controleren of uw webpagina laadt zo snel als u verwacht.
  • Grootte: We kunnen testen of de gedownloade content groter is dan het minimum aantal bytes of tekens die u opgeeft. Dit is handig wanneer u ervoor wilt zorgen dat een bepaald bestand op uw webserver (een gegenereerde afbeelding bijvoorbeeld) niet kapot of leeg is.
  • Inhoud: Uptrends kan controleren of een bepaald woord of een zin aanwezig is in de inhoud van de pagina. Dit is een krachtige manier om te controleren of uw webpagina de juiste inhoud laat zien. Kies een woord of zin, die een essentieel onderdeel van uw pagina is, iets dat niet zal worden getoond in het geval er een fout optreedt. Vul uw woord of zin in in het 'Pagina inhoud match' veld. In sommige gevallen wilt u misschien controleren op de afwezigheid van een woord. U kunt dit doen door te beginnen met een uitroepteken. Bijvoorbeeld, als u wilt dat wij controleren dat het woord 'fout' niet aanwezig is in de inhoud, vul in: !fout.

HTTPS

HTTPS werkt precies hetzelfde als HTTP. Het controleert webpagina's op dezelfde manier, maar u gebruikt HTTPS voor het controleren van beveiligde webpagina's.

SMTP

Het SMTP-protocol wordt gebruikt om verbinding te maken met mail servers, om uitgaande e-mail te testen. Vul de naam of het IP-adres van uw mailserver in, het poortnummer (we zullen poort 25 te gebruiken als standaard), en eventueel een gebruikersnaam en wachtwoord. Als u inloggegevens opgeeft, zullen we proberen in te loggen; anders zullen we alleen verbinding maken om te zien of de e-mail server draait, en login aanvragen accepteert.

POP3

Het POP3-protocol - net als het SMTP-protocol - wordt gebruikt om verbinding te maken met mail servers, voor het testen van de dienst die inkomende e-mail verwerkt. We vullen de standaard poort 110 in, en als u een gebruikersnaam en wachtwoord specificeert, zullen we proberen in te loggen; anders zullen we alleen verbinding maken om te zien of de e-mailserver draait, en login aanvragen accepteert.

Ping

Ping (of ICMP) is een zeer eenvoudige manier om te zien of een server nog steeds actief en bereikbaar is. Het verstuurt de zogenaamde ICMP echo requests, en kijkt hoe lang het duurt tot dat verzoek de server heeft bereikt. U kunt deze optie kiezen als u geen andere diensten (web, database of mail) hebt draaien op die server die toegankelijk is via het internet. Houdt u er rekening mee dat uw netwerk of server instellingen uitdrukkelijk ICMP-verzoeken toe moeten laten.

DNS

DNS staat voor Domain Name System, een systeem van computers die de infrastructuur van het browsen op World Wide Web mogelijk maakt. Alle domeinnamen en IP-adressen staan in een database en een DNS-server matcht deze gegevens. Uptrends is in staat om lokale, primaire en specifieke DNS te monitoren. Lees meer over DNS monitoring.

U kunt ook gebruik maken van onze DNS controle tool. Deze controle staat het toe om verschillende queries uit te voeren op een Domain Name Server. Het meest voorkomende om te controleren, is of uw domeinnaam (www.uwbedrijf.nl) nog steeds wijst op het IP-adres van uw web server. Uw DNS provider is de primaire bron van deze informatie. Door het direct monitoren van deze DNS-query, zullen we elk DNS probleem ontdekken, nog voordat uw website niet meer beschikbaar is voor uw bezoekers en klanten.

Uptrends' DNS-controleregel laat u uitgebreide DNS-health controles doen: controleer de domeinnamen van uw website (A en CNAME records), mailserver domeinnaam mappings (MX records), DNS-zone afgevaardigden (NS records), gezaghebbende informatie over DNS-zones (SOA records) en andere DNS-informatie, verpakt in TXT-records (met inbegrip van SPF informatie voor e-mail authenticatie).

Doe het volgende om een DNS controleregel aan te maken:

• Maak een nieuwe controleregel aan en selecteer het DNS controleregel type.
  • Vul de domeinnaam of IP adres van de DNS name server in het URL veld.
  • DNS queries gebruikt poort 53 standaard. U kunt het poortnummer aanpassen indien vereist.
  • Selecteer d DNS query type die u wilt gebruiken (A, CNAME, MX, NS, SOA, TXT). For standaard domeinnaam monitoring, gebruik A.
  • Vul het verwachte resultaat in. Voor standaard domeinnaam monitoring, vul het IP adres in van uw web server.
  • Test of Bewaar de controleregel. Wij beginnen direct met het monitoren van uw DNS server.

FTP

We kunnen contact opnemen met een FTP-server via een poort, die u zelf in kunt stellen. We kunnen ook inloggen op die server om toegang te krijgen tot data die u zelf kunt specificeren in een controleregel. Wat wij (op dit moment) niet doen, is het daadwerkelijk ophalen van bestanden van die FTP-server.

Connect

Als er geen ander protocol geschikt is voor uw situatie kunt u gebruik maken van het Connect protocol om een zeer eenvoudige test te doen. Als u een domeinnaam of IP-adres van uw server of firewall specificeert, en een poort nummer, zullen we proberen om een eenvoudige verbinding te openen voor die combinatie van adres en poort.

SQL

Kies het SQL-protocol als u wilt controleren of uw Microsoft SQL Server-database nog steeds actief is. Houdt u er rekening mee dat dit alleen zal werken voor database-servers die direct toegankelijk zijn via het internet. U moet ten minste het IP-adres van de server en een poort (standaard 1433) opgeven. Optioneel kunt u een gebruikersnaam en wachtwoord specificeren, die we zullen gebruiken om in te loggen. Daarnaast kunt u een database naam opgeven, zodat we kunnen controleren of de database kan worden benaderd met behulp van de login gegevens die u hebt opgegeven.

MySQL

MySQL werkt op dezelfde manier als SQL, maar het werkt voor servers met de MySQL database-engine. De standaard poort om verbinding te maken met MySQL databases is 3306.

Andere controleregel types

Gebruik een Volledige Pagina Check om alles wat deel uitmaakt van een webpagina te laden. Net zoals een HTTP of HTTPS-controleregel, zullen we de inhoud van de pagina laden, maar hier stoppen we niet. Door het laden van de pagina in een echte browser, zullen wij de inhoud van de pagina interpreteren en alle afbeeldingen, scripts, stylesheets en andere elementen op die pagina laden. Alle scripts die deel uitmaken van de pagina (ook van derde partijen, zoals reclame of web analytics scripts) zullen worden uitgevoerd en gemeten. In de bijbehorende waterval grafiek tonen we de individuele laadtijden van elk element in de pagina.

Gebruik een Echte Browser controleregel om een pagina in een echte browser te openen. We laden net als bij de Volledige Pagina Check alle onderdelen van de pagina, inclusief scripts, plaatjes en stylesheets.

Gebruik een Transactie om scripts te monitoren, zoals bestelprocessen en inlogprocedures. Gebruik onze Transactie Recorder om snel scripts naar uw account up te loaden.